søndag 29. august 2010

Borneo - dag 4 - klar for jungeltur

Dagen begynte med å stå opp så tidlig som 0430 :-( Noe som ikke er like morsomt når man ikke sovnet føre 0230... Men men, mye å glede seg til de neste 2 dagene, så det var absolutt verdt det. Vi hadde bestilt oss 2 dagers tur til Sandakan hvor vi skal se etter ville dyr ute i jungelen.

Sandakan ligger på nordøstkysten av Sabah, å vi måtte ta fly opp dit, noe som tok rundt 45 minutter. Kan også ta buss eller bil, men veien er visst så kronglete, så det ville tatt nesten 9 timer, noe som det ikke er verdt. Flybilletten tur-retur koster jo rundt en 500-lapp bare, og da bestilte vi jo den 2 dager føre vi reiste.

Sandakan ble ødelagt av bombingen under andre verdenskrig, da den var okkupert av japanerne. Sentrum er derfor preget av nyere høybygg.



Første stopp på turen vår var et besøk i Orang Utan Rehabilitation Centre i Septilok Forest Reserve, som ligger 24 km fra Sandakan. Parken er et reservat der de truede orangutangene blir trent for å kunne vende tilbake til naturen igjen. Det er først og fremst snakk om apeunger som har vært fanget av mennesker for salg. De svært menneskelike apene vennes langsomt til å finne mat selv og bygge sovesteder i trærne.



Først måtte vi gå lese litt om de, føre vi fikk gå ut i skogen får å lete etter de.



Og etter litt så kom det en liten orangutang til stedet hvor vi stod. Med tanke på at parken er 43 kvadratkilometer stor, så sier det seg vel kanskje selv, at oddsen for å se mange inne i dette reservatet er liten. Men vi så i allefall denne da :-)









På vei tilbake til bilden så stoppet alle opp og pekte. Kan du se hva de peker på kanskje???



Ikke like lett å se ved første øyekast, men det er en grønn Viper og den døser i den lave ettermiddagsolen. Den er en av verdens giftigste slanger, vi nøyer oss med avstandsbeundring.



En liten firsle fant vi også, kanskje ikke så lett å se den heller. Men fikk ikke tatt noe bedre bilde av den.



Etter dette var det på tide å finne båten som skulle ta oss til Kinabatangang. Vi stoppet ved en watervillage, hus som er bygget på påler ute i vannet.



Disse ligger her hele året, siden de er satt fast på betongpåler, men det finnes også landsbyer som flyter rundt alt ettersom tidevannet og regntiden.







På vei oppover elven så vi noen hus, ikke så mange. Men se hvordan de bor, ikke så veldig bra i forhold til norge kan man si.





Guiden Ben som ikke hadde kontroll på noen ting, dessverre...



Her skulle vi spise lunch, dette er et av stedene man kan overnatte når man skal være med på jungeltur. Vi skal enda en time lengere opp i elva.



Buffe til lunch...





Og etter lunch gikk vi for å lete etter Rose, en orangutang som holder til like ved. Og vi fant henne ganske så raskt.



Henrik gikk for å hente det nederlandske paret som vi ble kjent med på denne turen. Utrolig at nesten 50 % av ordene vi bruker på norsk ligner på ordene de bruker på nederlansk. Men vi valgte å snakke på engelsk som er den sikreste måten å bli forstått på.







Etter lunch fortsatte turen videre opp over elven, og vi fant neseaper. Neseapen er en rødbrun ape som lever i kystområdene på Borneo og på Mentawai-øyene vest for Sumatra.

Hannen har en lang, tykk nese som retter seg ut når han hyler sitt sterke, tutende varselrop. Nesen fungerer sannsynligvis som høyttaler, og forsterker ropet for å advare andre aper om fare. Den blir dessuten rød når han er sint eller opphisset. Hunnen har en mye mindre nese og stillere rop. Neseapen lever i mangrovejungelen, hvor den klatrer smidig rundt i trærne og griper om greinene med de lange fingrene og tærne.



Og til vår store glede så fant vi elefanter, og vi fant mange :-) Kanskje over 20 stk!!!



Se en liten film også!




Og til slutt fremme på Sukau. Sukau landsby ligger ca. 135km. fra Sandakan. Og er vårt overnattingsted for denne turen. Vi rakk nesten bare så vidt det var å sjekke inn føre vi skulle ut på ny båttur på jakt etter dyr!!!





Og vi er litt spente på hva slags dyr vi kan se denne gangen.



Vi ser rikelig med store fugler og macaqueaper. Det er nå dyrene er mest livlige, varmen er ikke så intens og da øker aktiviteten.

Vi så også denne slangen, tror det var en mangrove slange eller noe. Den var iallefall ikke så giftig sa guiden akkurat i det vi stopper båten rett under den. Der hvor den er veldig mye gul er under hodet på den.



Mange aper så vi også, både neseaper og makak aper, som denne på bildet.



Som dere ser, så er det mange turister på sånne turer som dette. Og i alle aldre!



I noen trær fant vi mange aper, og i andre fant vi ingen. Men alikevel så var det veldig artig at vi så så mange dyr på denne turen.





Vi fant også denne varanen, som lå å slappet av på en gren.





Mørket kommer raskt, og vi setter kursen tilbake til Kinabatangan Riverside Lodge. Her venter god mat og hyggelig selskap. Kvelden tilbringes med jungelentusiaster fra mange forskjellige land og våre guider på denne turen. Vi måtte også ha på oss saronger, både guttene og jentene. I skinnet fra parafinlampene og glødende myggspiraler sitter vi ved elvebredden og deler våre reiseopplevelsser, før vi trette og lykkelige trekker oss tilbake til hyttene og lar jungelen lulle oss i søvn.



Ingen kommentarer: