Landet ble først selvstendig 1. januar 1984, etter å ha vært protektorat under Storbritania siden 1888. Brunei er et sultanat og et eneveldig monarki med en sultan som leder. I 1965 ble det etablert et lovgivende råd med 20 medlemmer og en formann som er valgt av sultanen. Landets sultan siden 1967 er Hassanal Bolkiah. Det er ikke noe valgt parlament og politisk opposisjon er forbudt. Landet har ikke inntektsskatt og medisinsk behandling er gratis. Befolkningen i landet er urolige på grunn av den store innvandringen av arbeidere fra andre land. Brunei har diplomatiske forbindelser med Norge via Singapore. Landets viktigste handelspartnere er Japan og Indonesia. Brunei er medlem av blant annet FN, Samveldet av nasjoner, APEC, Sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner og Den Islamske konferanse.
Første stopp var Istana Nurul Iman. Sultanens Palass. His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah. Dette er det største og mest spektakulære palasset i verden, dessverre fikk vi ikke komme innenfor men måtte beskue Palasset utenfor
Brunei hadde og 379 444 innbyggere i 2006. Den årlige befolkningsveksten er omtrent 1,785 %, mens på 1970-tallet var befolkningsveksten på over 4 % i året. En av grunnene til denne enorme veksten skyldes innvandring av arbeidere fra andre land i Asia. Omtrent 3/4 av befolkningen bor langs kysten og 97 % bor i den vestlige halvdelen av landet. Over halvparten av folket bor i byer. Landets største by er hovedstaden Bandar Seri Begawan, men det finnes også andre store byer som Muara, Seria og Kuala Belait. Folket i Brunei er blant de som har lengst forventet levealder i Asia. Nesten 90 % av landets befolkning kan lese og skrive.
Den største moskeen i landet, Jame’Asr Haddanal Bolkiah moskeen, er et fint eksempel på islamsk religiøs arkitektur. De fire viktigste minareter og to gyldne kupler av strukturen er et fantastisk skue når belyst om kvelden. Moskeen ble bygget i 1992 for å feire 25 år med sultanen regjeringstid. Ikke-muslimer er forbudt oppføring på torsdager og fredager. Den befinner seg på vei til Gadong, ca 2.5 km nordvest for sentrum.
Brunei museum, hvor vi fikk føre alt om Brunei og deres Sultaner opp igjennom tidene. Fikk ikke ta bilder inne på omvisningen, men kunne ta noen bilder i resepsjonsområdet etterpå.
Neste stopp var et lokalt marked.
Hvor man fikk kjøpt alt mulig rart fra frukt og andre matvarer, til skilpadder, lekebøtter, is, kurver osv...
Fant dette skiltet rett ved elven, men så ingen som stod å gav noen bøter, så det var nok mest for trusselen sin skyld.
Lunch på en sjømatrestaurant med utsikt mot Water village. Tror Henrik og jeg var de eneste som spiste på den restauranten den ene timen vi satt der. Men skal ikke klage, for maten var kjempe god. Men så måtte vi jo nesten gjøre alt selv også da...
For vi fikk en gassplate på bordet, men en kjele på som var delt i 2. I den ene halvdelen så var det kokende vann med chilli og i den andre så var det kokende vann med kylling buljong i. Maten fikk vi rå på fat, så vi måtte koke den selv føre vi spiste den. En ny opplevelse :-)
Etter lunch gikk turen til fantastiske Sultan Omar Ali Saifuddin Mosque.
Sultan Omar Ali Saifuddin Mosque er en kongelig islamske moskeen i landet av Brunei. Plassert i hovedstaden Bandar Seri Begawan . Det er ikke bare en stor turisme attraksjon i hovedstaden, men over Brunei. Angivelig er den største moskeen i Fjerne Østen og Stillehavet. Sultan Omar Ali Saifuddin Mosque moskeen er oppkalt etter 28 Sultanen av Brunei. Dominerende funksjon i hovedstaden. Konstruksjonen ble ferdigstilt i 1958. Den er et eksempel på moderne islamsk arkitektur. Hovedformålet kuppel er alle gull. Minaret høye 44 mA peak fører til moderne heis. Fra toppen av Minaret har en flott utsikt over hele hovedstaden Bandar Seri Begawan . Interiøret består av Moskeer Sultan Omar Ali Saifuddin Mosque flotte mosaikk, marmor søyler og buer. Det er interessant å merke seg at de fleste materialer var importert fra utlandet. Marmor fra Italia, granitt fra Shanghai, belysning fra England og tepper fra Saudi-Arabia.
Kampong Ayer er Brunei's Water Village. Detter er verdens største landsby på påler i vannet, og Sultanen har selvsagt sørget for at de har egen skole, politistasjon, sykehus og Moske.
Brunei har rundt 300 000 innbyggere, og ca 30 000 av disse bor i Kampong Ayer. Og vi var så heldige så vi fikk komme inn i et av husene for å se hvordan de bor.
Snille som de var, så gav de oss kaker og te. Synes de grønne kakene så litt spesielle ut og det var de også. De lokale sa nam, når de spiste det, jeg hadde derimot bare lyst til å spytte ut det jeg hadde fått i munnen. Det var rett og slett veldig ekkelt. Grønn gugge som var veldig søtt, ikke helt min greie, men måtte jo liksom være høffelig å spise opp da...
Kjøkkenet
Stua
Og grønne skinnmøbler :-)
Når et hus brenner ned, så blir det ikke bygd nytt hus der. De vil egentlig ikke at menneskene skal bo slik, for brenner ett hus, så tar det som regel med seg 5-6 andre hus i slengen for de står så tett. Derfor ønsker de egentlig at folk skal bo på land, så brenner huset opp så får de en eiendom på land som de kan bygge på.
Litt bilder fra byen...
Hotellet vårt i Brunei, et kjempe fint 5 stjernes hotell. Synd vi bare var der de timene vi skulle sove...
Det var ferien for denne gangen. Vi har opplevd kjempe mye selv om vi bare hadde 16 dager denne gangen. Kan vel så og si anbefale alle stedene vi har vært :-) Hvor neste reise går vet jeg ikke enda, men det er forhåpentligvis ikke lenge til jeg prøver å finne noen nye spennende reisemål!!! Så det er bare å følge med :-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar